Bæredygtighed: ØkologiskMAISON GAUTHERON D’ANOST

Couchey2020 var Bastien Gautherons første årgang, og dermed hans debut som mikro negocient.

Han startede ud med at lave vin i Meursault hos Pierre-Henri Rougeot, men har i sommeren 2022 flyttet vineriet til Couchey lige nord for Marsannay. Bastien lavede i 2020-årgangen vine fra Bouzeron, Hautes Côtes de Beaune, Meursault, Savigny-Les-Beaune, Marsannay, Fixin og Gevrey-Chambertin. I 2021 tilføjede han en hvid Saint-Romain og en rød Chorey-Les-Beaune. I 2022 årgangen er der 2 nye hvide, Montagny og Ladoix 1er cru sammen med en rød Pommard.

 

Bastien realiserede i 2020 sin drøm om, at lave sin egen vin, efter næsten 20 år inden for vinbranchen. Fra 2014 til 2019 arbejdede han som marketingsdirektør for Oliver Leflaive i Puligny-Montrachet, og arbejder nu sideløbende for Comte Armand i Pommard.

 

Hans tilgang til vinene er, at druerne skal være økologiske og med minimal intervention. Han ejer selv sin andel af ”Les Goudelettes” marken i Savigny-Les-Beaune, og også 50% af sin hvide Hautes Côtes de Beaune, der også er beliggende ved Savigny-Les-Beaune. Begge disse marker er økologisk certificerede siden 2017. Resten af druerne kommer også fra økologiske marker, hvor han i de fleste tilfælde kender ejerne personligt.

 

Alle hans vine ligger på fade. De hvide cuveer ligger kun på brugte fade, og en del af hver af dem på 350 liter fade, for at yderligere minimere effekten fra fadene. De røde vine har hver især lidt ny fad, men med meget let ristning.

 

Efter høst og presning køler Bastien druerne ned, og lader temperaturen stige naturligt. I starten ligger vinen på små ståltanke. Alt sammen for at undgå over-ekstraktion. Han laver 2 pigeages, dvs pump-over, før fermenteringen går i gang.

 

Stilen i vinene er hvad man vil kalde for moderne Bourgogne, med fokus på frugt og en rigtigt god energi. Alle Bastiens vine fremstår med ren frugt og minimal påvirkning fra fadene. Der er masser af drikkeglæde i vinene.

 

Bastien fører sin økologiske filosofi helt igennem til indpakning og emballage. De smukke og lidt mørke flasker er af 95% genbrugsglas, og lavet af en schweizisk glasmager. De elegante etiketter er 100% genbrugspapir, og garanteret til at kunne holde til køl/og isspand. Korkproppen er også nøje udvalgt fra en familievirksomhed i Portugal, og er 100% økologisk certificeret, og ydermere kontrolleret for TCA fejl.

 VINENE:

 


Hvid:Bouzeron Aligoté Blanc

100% Aligoté. Den har ligget ca. 10 måneder på brugte fade, hvoraf det ene er et 350 liters fad. Druerne stammer fra 2 forskellige marker i Bouzeron, ’Les Bouchines’ og ’En Rabeutelot’. Vinen har en virkelig frisk næse med hvide blomster og hvide frugter. Smagen er meget fin med sprød syre og citrus-noter.

 


Bourgogne Hautes Côtes de Beaune Blanc

100% Chardonnay. Ca. 10 måneder på udelukkende brugte fade, hvoraf det ene er et 350 liters fad. 50% af vinen kommer fra Bastiens egen mark ”Les Chevrières” ved Savigny-Les-Beaune, og de sidste 50% fra en mark lige udenfor St. Aubin. Vinen er virkelig lækker med hvide og gule frugter og en fin fylde. Samtidig fremstår den med masser af energi og friskhed.


 

Montagny ´Les Bassets´

100% Chardonnay. Vinen har ligget ca. 10 måneder på brugte fade. Den dufter dejligt af honning, modne æbler, lidt smør og hvide ferskner. Den har en læskende og saftig eftersmag. Det er en slank vin nu, men vil med et par år i kælderen udvikle noget fedme. Den passer godt til lette retter og skaldyr.

 


Meursault 'Les Liens d’Or' Blanc

100% Chardonnay. Vinen har ligget ca. 10 måneder på brugte fade, og også her er der brugt et 350 liter fad. Druerne kommer fra 2 marker i Meursault. ”Grand Charrons” og ”En l’Ormeau”. Grand Charrons marken giver et mineralsk og let flintet udtryk, imens En l’Ormeau giver noget fylde og fedme til vinen. Blandet sammen giver de 2 marker en Meursault med både mineralitet og friskhed, samtidig med at der er klassiske Meursault noter i næsen og fylde i smagen.Ladoix 1er cru ´Les Grechons´

100% Chadonnay. Marken er beliggende tæt på grænsen til Côte de Nuits og ligger lige ved siden af Corton Grand Cru markerne. Bastien sammenligner selv vinen med en Corton-Charlemagne. Vinen har ligget udelukkende på brugte fade inklusiv et større 350 liter fad i ca. 10 måneder. Den dufter fantastisk af honning, smør, gule frugter, pære og fersken. Den har en elegant eftersmag med lettere laktiske og cremede tanniner. Et super flot glas hvid bourgogne.
Rød:Chorey-Les-Beaune 'Les Beaumonts' Rouge

100% Pinot Noir. En lækker let og elegant Pinot Noir med lyse røde bær. I smagen er frugten ren med bløde tanniner og fin syre som giver friskhed til vinen. En dejlig vin som passer godt til lette retter.

 


Savigny-Les-Beaune 'Les Goudelette' Rouge

100% Pinot Noir. Marken ligger vest for Savigny-Les-Beaune og er ejet personligt af Bastien Gautheron. Flot rød farve med delikate kirsebær og hindbær. Frugten er fin og elegant, med en frisk syre og bløde tanniner.Marsannay 'Au Quartier' Rouge

100% Pinot Noir. Marken ligger ved siden af Champs Perdrix-marken og er potentielt en del af en fremtidig premier cru-mark. Flot rød farve med røde kirsebær. Frugten er balanceret og fin. Vinen viser en smule fad, som forsvinder med luft. Syren er tilstede og giver en god balance til frugten.Fixin 1er Cru 'Clos du Chapitre' Rouge

100% Pinot Noir. Marken er et monopol ejet af Dufouleur-familien. Bastien har fået lov til at købe druer af dem. Fixin har lidt mørkere frugt end både Savigny-Les-Beaune og Marsannay. Det er en koncentreret vin med god volume og lang eftersmag. Den har en fin syre med bløde tanniner. En virkelig stor vin som lever op til premier cru status.Pommard ´Les Vignots´

100% Pinot Noir. Vinen er lavet med 30% hele klaser. En rigtig god og charmerende vin med mørke røde bær og fin og delikat syre og struktur, som giver vinen en dejlig friskhed. Fadpræget er meget afdæmpet og modsat Pommard fra gamle dage er vinen helt åben og tilgængelig.Gevrey-Chambertin 'Combes du Bas' Rouge

100% Pinot Noir. Marken ligger ved selve byen lidt som en kile og drager ofte fordel af kølig luft om natten. Lys rød farve med røde bær. Vinen har en fin vibrerende syre og en let frugt med jordbær og solbær. Samtidig er der fine bløde tanniner. En meget charmerende vin.