Maison A&S
Nantoux
Bæredygtighed: Økologisk
Maison A&S er forkortelser af efternavnene på Alexandre Aires og Pierre-Alexandre Soltana.
Alexandre Aires og Pierre-Alexandre Soltana mødtes første gang i 2007. På det tidspunkt begyndte de begge i vinindustrien, så de havde meget til fælles, og det var sådan de blev bedste venner. Efter mange overvejelser besluttede de i 2018 at starte deres projekt Maison A&S. Der er her virkelig tale om en mikro-producent. Deres første årgang var 2018, hvor der i alt blev produceret ca. 1.500 flasker. I 2019 blev der ialt produceret ca. 3.500 flasker, og i 2020 ca. 7.000 flasker. Den første årgang bød på Bourgogne Aligoté og rød Hautes Côtes de Beaune. I 2019 årgangen tilføjede de en rød Maranges og i 2020 en hvid Hautes Côtes de Beaune og en Bourgogne Blanc.
I 2021 årgangen har de yderligere tilføjet en Gevrey-Chambertin ’Billard’ og 2 Riesling vine vinificeret på druer fra Alsace.
I 2022 årgangen har Maison A&S lavet i alt 9 vine, 4 hvide og 5 røde. Der er tilføjet en Bourgogne Chardonnay, Maranges ’Le Bas des Loyéres’ Blanc, Bourgogne Pinot Noir og Hautes Côtes de Beaune ’La Goutte d’Or’ Rouge. Samitidig er der i 2022 kun 1 Ysée Riesling VDF.
Pierre-Alexandre Soltana har arbejdet for Comtes Lafon siden 2009. Her startede han som vingårdsarbejder og nu er han chef for alt arbejde i vinmarkerne. Ved siden af sit job hos Comtes Lafon, nørder han med Maison A&S.
Alexandre Aires har arbejdet i 8 år for Domaine De Bellene, ejet af Nicolas Potel. Her udførte han alt kælderarbejdet med vinproduktion og hjalp til i vingården under beskæring og sommerarbejdet i markerne.
Derefter var han ca. 2 år hos Fanny Sabre, og er nu Cellar Master hos Thibault Ligier-Belair, og laver ved siden af egen vine hos Maison A&S.
Maison A&S´ filosofi er at arbejde i harmoni med naturen for at få den bedste frugt under de mest perfekte forhold, at lave den bedste vin til at bringe folk sammen og deles om den og altid prøve at gøre den bedre.
De køber deres druer fra økologiske producenter, der også er deres venner. De har i 2022 for første gang købt nogle vinmarker til Pinot Noir i Hautes Côtes de Beaune
og i 2023 også købt en mark ved Pommard.
Ved høsten bliver alle druer håndplukket.Maison A&S arbejder så bæredygtigt som muligt uden brug af sprøjtemidler og kemi. De bruger kun et minimum af svovl, når vinen har været i gennem malolaktisk gæring og igen når vinen skal på flaske.
Bourgogne Aligoté - 'En Perthuis' (2021)
100% aligoté. Druerne kommer fra En Perthuis-marken i Mandelot, som er beliggende ca 4-5 km vest for Beaune. Vinstokkene er plantet i 1950. Vinen fremstår utrolig frisk i næsen og smagen med masser af grønne æbler, lime- og citrus-noter. Den har masser af energi og en overraskende flot koncentration og længde. Vinen passer perfekt til en varm dag på terassen eller som akkompagnement til skaldyr, salater og madtærter.
Aligotéen bliver presset direkte efter druerne er plukket, med en gammel vandret træpresse. Saften kommer på tank i 24 timer, hvor den blev afkølet til 10c grader. Derefter kommer vinen på brugte fade. Elevagen er ca 12-16 måneder afhængig af årgangen. Der bliver løbende smagt for at følge udviklingen. Når de vurderer, at vinen er parat bliver den samlet i en ståltank i ca 2 måneder for at homogenisere. De bruger kun svovl, når vinen skal på flaske. Det giver nogle meget levende og energifyldt vine.
Bourgogne Aligoté (2022)
100% Aligoté. Druerne kommer fra en mark beliggende mellem Nolay og Saint-Aubin. Vinstokkene er plantet i 1970 på en mark fyldt med kalksten. Vinen fremstår utrolig frisk i næsen og smagen med masser af grønne æbler, lime- og citrus-noter og samtidig en fin forfriskende syre. Den har masser af energi og en overraskende flot koncentration og længde. Vinen passer perfekt til en varm dag på terassen eller som akkompagnement til skaldyr, salater og madtærter.
Aligoté’en bliver presset direkte efter druerne er plukket, med en gammel vandret træpresse. Saften kommer på tank i 24 timer, hvor den blev afkølet til 10c grader. Derefter kommer vinen på brugte fade. Elevagen er ca 12 måneder afhængig af årgangen. Der bliver løbende smagt for at følge udviklingen. Når de vurderer, at vinen er parat bliver den samlet i en ståltank i ca 2 måneder for at homogenisere. De bruger kun svovl, når vinen skal på flaske og efter malolaktisk gæring.
Ysée Riesling VDF (2021 & 2022)
100% Riesling. Druerne er fra en mark ved Molsheim i Alsace. Vinstokkene er plantet i 1972. Druerne er efter høst transporteret til Bourgogne og vinificeret hos Maison A&S. Derfor er den benævnt ’Vin De France’. Vinen er opkaldt efter Pierre-Alexandres datter, Ysée, som blev født i 2021. Det er en meget interessant vin med både sødme og syre. Macérationen giver noter af honning og modne gule frugter og samtidig giver den normale Riesling mere friskhed og syre. Den er svær at gætte i en blindsmagning!
I 2022 består vinen af ca to tredjedele normal gæret Riesling og en tredjedel er lavet ved macération, det vil sige gæring med skallerne. Den normale Riesling bliver presset med det samme og saften pumpet over på en ståltank, hvor det bliver kølet ned til 10 grader og ligger i 36 timer. Herefter bliver det overført til brugte 228 liters fade. Der er ikke tilføjet noget svovl andet end efter den malolaktiske gæring og lige før flaskning. Vinen ligger på fade i ca. 12-14 måneder. Den sidste tredjedel af vinen bliver lavet ved macération. Den gærede del af vinen ligger først på fade i ca 6 måneder uden at druerne har været presset. Derefter bliver druerne presset og saften fra macération ligger på ståltank i ca 8 måneder. Til sidst bliver bege dele samlet på tank for at homogenisere og stabilisere vinen. Den gærede del af vinen giver en lidt mørkere farve til den samlede vin uden, at det overhovedet nærmer sig en naturvin i farve eller udtryk.
Bourgogne Chardonnay (2022)
100% Chardonnay. Druerne kommer fra en vinmark mellem Nolay og Saint-Aubin. Vinstokkene blev plantet i 1974. Vinen er rigtig lækker med grønne æbler, lime og lidt ingefær. God friskhed og syre og samtidig også lidt fedme som giver noget volume. Med lidt alder og modenhed vil den får mere fedme. Den er særdeles vellykket. Den passer rigtigt godt til lettere fiskeretter, madtærter og charcuteri.
Ligesom Maison A&S’ andre hvide vine bliver druerne presset med det samme i en gammel vandret træpresse. Druemosten bliver overført til ståltank i 24 timer og samtidig kølet ned til 10 grader. Herefter bliver den overført til udelukkende brugte fade. De bruger klassiske barriques. De smager og overvåger løbende vinen, mens den er på fad i ca 16 måneder. Når de vurderer, at vinen er parat, bliver den samlet i en ståltank i ca 2 måneder for at opnå en stabil og homogeniseret vin. De bruger små mængder svovl efter malolaktisk gæring, og også når vinen kommer på flaske.
Maranges Villages 'Le Bas des Loyéres' Blanc (2022)
100% Chardonnay. Druerne kommer fra en mark i Sampigny-les-Maranges lige ved siden af premier cru marken ’Le Clos des Loyéres’. Vinstokkene er plantet i 1970 og jordbunden består af en blanding af ler og kalksten. Det er i øvrigt fra samme mark, at Maison A&S også laver en rød Maranges. Vinen dufter fantastisk med gule modne frugter sammen med lidt forfriskende citrus noter. Den har en dyb smag med fedme og god volumen og en lang eftersmag. Samtidig en fin syre som giver vinen energi og friskhed. Den vil passe godt retter med fed fisk og kylling.
Druerne bliver presset med det samme med en horisontal træ presse. Derefter bliver saften overført til tank og kølet ned til 10 grader i 24 timer før det kommer på udelukkende brugte fade. Vinen ligger ca 12 måneder på fade før hele cuvéen bliver samlet på tank i 2-3 måneder. Der er kun brugt svovl efter den malolatikse gæring og lige før flaskning.
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune Rouge (2020, 2021 & 2022)
100% Pinot Noir. Druerne kommer fra 2 parceller i Mandelot, som er beliggende ca 4-5km vest for Beaune. Vinen har en meget ren rød kirsebær frugt med fine bløde tanniner. Den bliver bedre og bedre i glasset og kan drikkes i store slurke. En virkelig flot Hautes Côtes de Beaune. Drik den alene eller til tapas og lettere kødretter.
Alle druerne til Hautes Côtes de Beaune blev afstilket i 2020 og 2021. For 2022 årgangen er der 30% hele klaser. Druerne kommer på en stor træ tank. Fermenteringen tager som regel mellem 17-21 dage, og der bliver arbejdet med vinen for at få farve, smag og tanniner frem. Herefter bliver vinen overført til brugte fade. De smager løbende på vinen for at evaluere, og den er ca 14-16 måneder på fad. Vinen bliver derefter blandet sammen i en ståltank i ca 2 måneder for at homogenisere før aftapning. De bruger kun et minimum af svovl efter malolaktisk fermentering og ved selve aftapningen.
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 'La Goutte d'Or' Rouge (2022)
100% Pinot Noir. Vinmarken er beliggende i Mandelot og Maison A&S købte i 2022 et plot af marken. Vinstokkene er plantet i 1960. Jordbunden er fortrinsvis ler og kalksten. Deres plot bliver pløjet ved hjælp af hest og behandlet organisk uden, at de er certificeret. Vinen dufter helt fantastisk af røde kirsebær og springer nærmest op glasset. Den har et ekstra niveau i forhold til deres almindelige Hautes Côtes de Beaune Rouge. Et super glas rød Pinot Noir.
Der er brugt 100% hele klaser i 2022 årgangen. Druerne er kommet på en stor træ tank. Ligesom deres andre røde vine smager de dem dagligt og laver pump over eller battonage, hvis de synes det er nødvendigt. I 2022 fermenterede den i 17 dage, før de besluttede at presse og overføre vinen til brugte fade. Den har lagret i ca 12 måneder før den er samlet på ståltank.
Bourgogne Pinot Noir (2022)
100% Pinot Noir. Druerne kommer fra en mark mellem Nolay og Saint-Aubin. Vinstokkene er plantet i 1970 og jordbunden er fyldt med kalksten. Vinen har en let lys rød farve og dufter flot af lyse kirsebær, tranebær og peber fra de hele klaser. Smagen er elegant med fine bløde tanniner og en let syre som giver noget friskhed. Med lidt luft får den mere fylde i smagen.
Der er brugt 30% hele klaser i 2022 årgangen. Druerne bliver placeret i en trætank under fermenteringen. De smager vinen dagligt og foretager pump over og battonage efter behov. I 2022 årgangen varede fermenteringen i 17 dage, hvorefter der blev presset og saften overført til udelukkende brugte 228 liter barriques og fade. Vinen har ligget ca. 12 måneder på fade før den samles på ståltank i 2-3 måneder. Ligesom deres andre vine er der kun tilføjet svovl efter malolaktisk fermentering og ved flaskning.
Maranges Villages 'Le Bas des Loyéres' Rouge (2020, 2021 & 2022)
100% Pinot Noir. Druerne kommer fra La Bas des Loyéres-marken i Sampigny-Les-Maranges. Marken er beliggende ved siden af premier cru marken Le Clos Des Loyéres. Vinen dufter af rene mørke kirsebær og har en kølig fremtoning. Typisk for Maranges har den let krydrede mørke bær i smagen. Med luft bliver den mere og mere elegant og ren i udtrykket. Det er en god madvin til f.eks. Bouef Bourgoignon og lettere kødretter.
I 2020 årgangen er alle druerne blevet afstilket, mens det i 2021 og 2022 er 50% hele klaser. Vinen fermenterer i ca 14 dage på en stor træ tank, og bliver derefter presset med en gammel vandret træpresse og overført til brugte fade. 1 fad er på 400 liter og 2 år gammelt og resten af fadene er 5-6 år gamle 228 liter barriques. De smager vinen dagligt og udfører nænsomme pump over eller battonage hvis nødvendigt. Vinen ligger ca 12-16 måneder på fad og bliver løbende evalueret, før den bliver samlet i en ståltank i 2 måneder for at homogenisere. Der er kun brugt svovl efter malolaktisk gæring og ved selve aftapningen.
Gevrey-Chambertin 'Billard' (2021 & 2022)
100% Pinot Noir. Druerne kommer fra Billard marken i Gevrey-Chambertin. Den ligger i den nordlige ende grænsende op mod Brochon og Fixin. Vinstokkene er plantet i 1964. Jordbunden består fortrinsvis af ler.
Vinen er i 2021 vinificeret med hele klaser i ståltank i ca 18 dage. I 2022 blev der brugt 50% hele klaser. Der er foretaget både remontage og battonage i løbet af de ca 18 dage efter daglige smagninger. Efter presning har den ligget ca. 12 måneder på brugte 228 liters fade. Til sidst bliver vinen samlet på en ståltank i 2-3 måneder for at harmonisere den før flaskning. Ligesom deres andre vine er der kun brugt svovl efter malolaktisk gæring og ved flaskning. Det er en meget elegant Gevrey-Chambertin som dufter fantastisk med fine mørkerøde bær i næsen og bløde tanniner. Helt sikkert deres bedste vin.
Fine Vine
Klosterbakken 30
DK - 3500 Vaerloese
Denmark
Tel : 0045-61260778
E-mail: finevinedk@icloud.com
CVR: 40379649
VAT no: DK40379649
No Accises: DK40379649200