Bæredygtighed: ØkologiskDomaine Aline Beauné

Buxy - MontagnyVi er utroligt glade for at kunne fortælle at vi har lavet en aftale med Aline Beauné fra Buxy i Côte Chalonnaise, og vi glæder os til at få hendes vine til Danmark om få uger. Vi får 3 af hendes 2021 vine hjem: Bourgogne Aligoté, Bourgogne Blanc og Montagny Village, og vi glæder os helt vildt!


Aline er blevet udvalgt til en af årets unge vinmager talenter i 2022 i Bourgogne af magasinet Bourgogne Aujourd´hui, og det kan vi godt forstå.


2018 var Aline Beaunés første årgang, men hun er ikke ny indenfor branchen. I 15 år har hun stået i spidsen for vinfremstillingen for Château de la Crée (et domæne baseret i det nærliggende Santenay), indtil hun i 2018 besluttede at starte op for sig selv. Så da Buxy-kooperativets lejekontrakt på 5 ha af hendes families 12 ha Montagny-vinstokke sluttede, slog hun til, og et nyt domæne var født! Hendes 5 ha findes i kommunen Saint-Vallerin og er delt mellem; 0,70 ha Aligoté, 1,30 ha Bourgogne Blanc, 2,40 ha Montagny Villages (fordelt på 5 parceller) og 0,70 ha Montagny 1er cru Chazelle.


Alines mål er at producere vine der repræsenterer deres terroir, for at fremhæve deres unikke personlighed. Hun er i gang med at omlægge parcellerne til fuldt økologisk landbrug, og benytter biodynamiske behandlinger og jordbearbejdning til at hjælpe det på vej.

I kælderen har hun et meget let præg og vil gerne fremhæve frugt, mineralitet og en fin struktur. De, der kan lide reduktiv vinfremstilling, vil bemærke subtile antydninger af tændstik, men det omsluttes hurtigt af smukke, elegante lag af frugt, blomster og citrusskal. Kendetegnet ved Montagny-vine er deres friskhed, så Aline har valgt en tank-tønde alliance til hendes lagring, uden for mange nye fade, for at frembringe lidt fedme uden at "kvæle" vinen.


VINENE:Bourgogne Aligoté

100 % Aligoté. Vinstokkene er ca. 15 år gamle og jorden består af ler og kalksten. Vinificeringen foregår i et 500 liters fad og resten ligger på 350 liters fade. Alle sammen brugte fade. Efter ca. 11 måneder bliver det hele samlet i en ståltank i 4 måneder for at blive homogeniseret. Det er en frisk Aligoté med noter af citrus og hvide blomster. Den har en energisk smag med med elegance og finesse. Den passer godt til lette retters som rejer, blæksprutte, tærter og skaldyr.

 

Bourgogne Blanc

100% Chardonnay. Vinstokkene er ca. 30 år gamle. Marken ligger ved siden af Alines Aligoté vinmark. Jordbunden består af ler og kalksten. Vinen ligger på emaljerede ståltanke i 11 måneder før det bliver samlet i 4 måneder på en stor ståltank. Vinen fremstår meget lækker med meget ren hvid frugt og florale noter i næsen. Smagen er frisk og energisk med citrus og sprød frugt. Den vil passe rigtigt godt som aperitif eller til lette fiskeretter, sushi og hvide oste.

 

Montagny

100% Chardonnay. Vinstokkene er ca. 30 år gamle og kommer fra 5 forskellige vinmarker. Jordbunden for de 4 marker er ler og kalksten, mens den sidste mark har en mergel jordbund. 20% af vinen ligger på emaljerede ståltanke. Derudover bruger Aline et stort brugt foudre, dvs et træfad på ca. 1.500 liter og resten ligger på 350-400 liters træfade. I alt er kun ca 5% af hele cuveen på nye fade. Det er en fantastisk vin med en duft af hvide blomster, ferskner, lidt citrus og en snert af anis. Smagen fremstår elegant og energisk på samme tid med meget renhed i frugten. Den har en rigtig fin længde. Den vil passe godt til cæsar salat, lette fiskeretter, skaldyr og lignede.