Domaine Stéphane Aladame

Montagny 

Bæredygtighed: Lutte Raisonnée

                                                                              Stéphane Aladame startede med at lave vin i 1992 i en alder af 18 år. Til at starte med havde han ca. 3 ha vinmarker, men han har over årene udvidet og besidder nu i alt næsten 8 ha. Ud af de 8 ha er ca. 7 ha premier cru marker. Der bliver lavet i alt 8 forskellige vine, hvor de 6 er premier cru. Stéphane Aladame har gennem årene oparbejdet et virkeligt godt ry. Hans vine findes på ca 200 restauranter i Frankrig. Blandt de restauranter er ca. 60 Michelin-stjerner… Lameloise, Ducasse, Gagnaire og Bocuse.


Han benytter sig ”Lutte Raisonnée”. Det vil sige at der organisk tilgang i vinmarken, men at man ikke har forpligtet sig til det. Al høst foregår udelukkende manuelt og der bliver ikke tilsat noget gær i processen. Derudover er der minimalt brug af fade og altid brugte fade. Han presser hele klasser og lader vinen starte i tank før den eventuelt kommer på fad. Han bruger svovl til at bevare og konservere vinen men i begrænsede mængder. Vinene fremstår mineralske og med ren frugt. Der er en virkelig god balanceret syre i vinene, der gør at man har lyst til at tage en slurk mere! Stéphane beskriver selv vinene som en blanding mellem Chablis og Côte d’Or vine.Bourgogne Aligoté

100% Aligoté. 2020 er første årgang for Stéphane Aladames Aligoté. Den ligger 10 måneder på ståltank. Den er fremragende med masser af ren gul frugt og florale noter. Samtidig har den en fin syre, som giver en god energi og sprødhed. Et virkeligt godt køb til pengene.


Coteaux Bourguignons ’Mon Blanc’

100% Chardonnay. Stéphane Aladame har i 2022 lavet denne nye vin - Coteaux Bourgoignons ’Mon Blanc’. Druerne stammer fra et område udenfor Saint-Vallerin tæt på Montagny-Les-Buxy. Da det er udenfor Bourgogne regional-appellationen bliver den benævnt Coteaux Bourguignons i stedet for Bourgogne Blanc. Den er mere frisk, let og sprød i stilen i forhold til ’Léonie et Solange’ og har noter af citrus, melon og en snert af grapefrugt og samtidig en imponerende længde og intensitet for en Coteaux Bourguignons. Det er en vin, som vil passe godt til varme forårs- og sommerdage og også til charcuterie eller lettere fiskeretter.

 

Bourgogne Blanc ’Léonie et Solange’

100% Chardonnay. 75% ligger på tank og 25% på fad. Begge dele i 10 måneder. En meget fin Bourgogne Blanc som fremstår indbydende med noter af smør, fersken, lidt lime og brioche. Den har lidt fedme og volume i smagen, som kun vil blive mere udtalt med lidt tid i kælderen. Kan bruges som aperitif eller til fiskeretter. Det er samme vin som i både 2018, 2019 & 2020 fik 6 ud af 6 stjerner i Gastro magasinet. Den blev ikke lavet i 2021 årgangen pga frost. Stéphane har omdøbt den fra Bourgogne ’Mon Blanc’ til Bourgogne Blanc ’Léonie et Solange’, og dermed nu opkaldt den efter sine 2 døtre.

 

Montagny Prelude

100% Chardonnay. Fra 2 forskellige kommune marker i Montagny. Le May & Les Coères. Den ligger 10 måneder på ståltank. Et lækkert frisk glas Chardonnay med hvide frugter og lidt citrus i næsen og et mineralsk islæt. Der er mere fylde end i Bourgogne Blanc. Fantastisk value.

 

Montagny 1er Cru Découverte

100% Chardonnay. Fra 2 forskellige marker i Montagny. Les Maroques og Les Gouresses. Druerne er fra ca. 20 år gamle vinstokke. Den ligger først på tank før den kommer på brugte fade. Vinen fremstår elegant med noter af pærer, æble, citrus og også en snert af hyldeblomst. Den står virkelig frisk og indbydende i glasset med en fin lang eftersmag.

 

Montagny 1er Cru Sélection Vieilles Vignes

100% Chardonnay. Fra 4 forskellige 1er cru marker. Les Platiéres, Les Gouresses, Les Las og Les Creux de Beaux Champs. Vinstokkene er imellem 50 og 90 år gamle. Vinene ligger ca. 11 måneder på fade, hvoraf 30% er nye. De nye fade giver en lidt fyldig vin, som udvikler sig flot med nogle år på bagen. Lækker mineralsk vin med fine gule frugter, fedme og en lille snert af fad. Samtidigt har den en fin syre, som bringer vinen i en perfekt balance.

 

Montagny 1er Cru Les Maroques

100% Chardonnay. Fra vinmarken Les Maroques som er i ca 300 meters højde. Vinstokkene er imellem 23 og 60 år gamle. 20% af vinen ligger på tank og 80% på brugte fade. Vinen fremstår med en kølig frugt og masser af mineralitet. Alle Stéphane Aladame’s premier cru vine kan udvikle sig virkelig godt med lidt alder.

 

Montagny 1er Cru Les Vignes Derrière

100% Chardonnay. Halvdelen af vinene ligger på tank og den anden halvdel på brugte fade. Vinstokkene er imellem 5 og 25 år gamle og vinmarken er i 345 meters højde. Les Vignes Derrière fremstår med kølig ren frugt og med et mineralsk præg. Det er en personlig favorit.

 

Montagny 1er Cru Les Coères

100% Chardonnay. Vinene ligger på brugte fade i 10 måneder. Vinstokkene er plantet i henholdsvis 1985 og 2011 og selve vinmarken ligger i 290 meters højde. Vinen har en fin næse med citrus og hvide stenfrugter.

 

Montagny 1er Cru Les Burnins

100% Chardonnay. Premier Cru marken 'Les Burnins’ ligger i byen Montagny-lès-Buxy. Vinstokkene er plantet i 1923. Marken er plantet med Chardonnay muscaté, som er klon 809 af Chardonnay-druen, der giver et strejf af muskat i smagen. Eksponering: Syd. Jordbund: Ler og kalksten. Højde: 300 m.

Vinen ligger udelukkende på brugte fade i 10-11 måneder.  Han bruger svovl til at bevare og konservere vinen men i begrænsede mængder (20 til 25 mg SO2 pr. liter). Vinen gennemgår en 100% malolaktisk gæring. Han filtrerer vinen.

Der er her tale om en vin med stor dybde pga. de gamle vinstokke. Der er virkelig tale om en spændende vin, der kan udvikle sig flot med en 3-4 år på langs.