Domaine Stéphane Aladame

Montagny 

Bæredygtighed: Lutte Raisonnée

                                                                              



Stéphane Aladame startede med at lave vin i 1992 i en alder af 18 år. Til at starte med havde han ca. 3 ha vinmarker, men han har over årene udvidet og besidder nu i alt næsten 8 ha. Ud af de 8 ha er ca. 7 ha premier cru marker. Der bliver lavet i alt 8 forskellige vine, hvor de 6 er premier cru. Stéphane Aladame har gennem årene oparbejdet et virkeligt godt ry. Hans vine findes på ca 200 restauranter i Frankrig. Blandt de restauranter er ca. 60 Michelin-stjerner… Lameloise, Ducasse, Gagnaire og Bocuse.


Han benytter sig ”Lutte Raisonnée”. Det vil sige at der organisk tilgang i vinmarken, men at man ikke har forpligtet sig til det. Al høst foregår udelukkende manuelt og der bliver ikke tilsat noget gær i processen. Derudover er der minimalt brug af fade og altid brugte fade. Han presser hele klasser og lader vinen starte i tank før den eventuelt kommer på fad. Han bruger svovl til at bevare og konservere vinen men i begrænsede mængder. Vinene fremstår mineralske og med ren frugt. Der er en virkelig god balanceret syre i vinene, der gør at man har lyst til at tage en slurk mere! Stéphane beskriver selv vinene som en blanding mellem Chablis og Côte d’Or vine.

 

Bourgogne Mon Blanc

100% Chardonnay. 75% ligger på tank og 25% på fad. Begge dele i 10 måneder. En meget fin Bourgogne Blanc som fremstår indbydende og frisk med æbler og lyse frugter. Kan bruges som aperitif eller til lette retter.

 

Montagny Prelude

100% Chardonnay. Fra 2 forskellige kommune marker i Montagny. Le May & Les Coères. Den ligger 10 måneder på tank. Et lækkert frisk glas Chardonnay med hvide frugter og lidt citrus i næsen og et mineralsk islæt. Der er mere fylde end i Bourgogne Blanc. Fantastisk value.

Robert Parker Rating: 88 (2018)

 

Montagny 1er Cru Découverte

100% Chardonnay. Fra 2 forskellige marker i Montagny. Les Maroques og Les Gouresses. Druerne er fra ca 20 år gamle vinstokke. Den ligger først på tank før den kommer på fad. Den har grønne noter af pærer, æble, citrus og også en snert af hyldeblomst. Den står virkelig frisk og indbydende i glasset med en fin lang eftermag.

Robert Parker Rating: 88 (2017) og 88 (2018)

 

Montagny 1er Cru Sélection Vieilles Vignes

100% Chardonnay. Fra 4 forskellige 1er cru marker. Les Platiéres, Les Gouresses, Les Las, Les Creux de Beaux Champs. Vinstokkene er imellem 50 og 90 år gamle. Vinene ligger 11 måneder på brugte fade. De brugte fade giver en mere fyldig vin som udvikler sig flot med nogle år på bagen.

Robert Parker Rating: 89 (2017) og 88 (2018)

 

Montagny 1er Cru Les Maroques

100% Chardonnay. Fra vinmarken Les Maroques som er i ca 300 meters højde. Vinstokkene er imellem 23 og 60 år gamle. 20% af vinen ligger på tank og 80% på brugte fade. Vinen fremstår med en kølig frugt og masser af mineralitet. Alle Stéphane Aladame’s premier cru vine kan udvikle sig virkelig godt med lidt alder.

Robert Parker Rating: 89 (2018)

 

Montagny 1er Cru Les Vignes Derrière

100% Chardonnay. Halvdelen af vinene ligger på tank og den anden halvdel på brugte fade. Vinstokkene er imellem 5 og 25 år gamle og vinmarken er i 345 meters højde. Les Vignes Derrière fremstår med kølig ren frugt og med et mineralsk præg. Det er en personlig favorit.

Robert Parker Rating: 90 (2018)

 

Montagny 1er Cru Les Coères

100% Chardonnay. Vinene ligger på brugte fade i 10 måneder. Vinstokkene er plantet i henholdsvis 1985 og 2011 og selve vinmarken ligger i 290 meters højde. Vinen har en fin næse med citrus og hvide stenfrugter.

Robert Parker Rating: 89 (2018)

 

Montagny 1er Cru Les Burnins

100% Chardonnay. Premier Cru marken 'Les Burnins’ ligger i byen Montagny-lès-Buxy. Vinstokkene er plantet i 1923. Marken er plantet med Chardonnay muscaté, som er klon 809 af Chardonnay-druen, der giver et strejf af muskat i smagen. Eksponering: Syd. Jordbund: Ler og kalksten. Højde: 300 m.

Vinen ligger udelukkende på brugte fade i 10-11 måneder.  Han bruger svovl til at bevare og konservere vinen men i begrænsede mængder (20 til 25 mg SO2 pr. liter). Vinen gennemgår en 100% malolaktisk gæring. Han filtrerer vinen.

Der er her tale om en vin med stor dybde pga. de gamle vinstokke. Der er virkelig tale om en spændende vin, der kan udvikle sig flot med en 3-4 år på langs.

Robert Parker Rating: 91 (2018)


Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Extra Brut

Crémanten er en Blanc de Blancs på 40% Chardonnay og 60 % Aligoté. Den ligger på fade i 15 måneder, og bliver lavet efter den traditionelle champagne-metode. Det er en lækker frisk Crémant med noter af grønne æbler og pærer. På grund af den lave dosage på 3 g/l fremstår den med en god frisk syre, samtidig med at man får lidt sødme fra frugten. Den er perfekt som aperitif, til lette retter eller blot til en varm dag på terrassen.


NV Crémant de Bourgogne Brut

60 % Aligoté, 30 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay. Vi har været heldige at kunne få en portion hjem af den nye Crémant de Bourgogne Brut. Den dufter delikat af citrus, stenfrugter og brioche. I smagen er den let og forfriskende med god syre og mellem længde. Dosage : 7,5 g/l